Skip to main content
Back
681

The Honourable Artillery Company - Internal Redecorations

After successive years of work with the HAC on the external of the buildings Bagnalls were awarded the redecoration of the main entrance hallway, staircase and ground level cloakrooms at Armoury House. The works comprised redecoration of the space leading to and climbing the 280 year old staircase, the walls of which are adorned with paintings, lighting fixtures, statues, crests and more. The decorations incorporated a colour change to the egg and dart cornice in colours that would tie in with the period of the building. Design specialists were employed by Bagnalls to assist both The HAC’s and our own surveyor in selecting accurate period colours that would embellish the coving in a subtle yet effective way. Bagnalls tradesmen from our sister branch in Teddington were introduced into the team to undertake these highly decorative and intricate works. The contract had constraints in terms of time, access and working around employees and the public who still were using the property in a reduced capacity. The works had to be complete in a short time frame over the Christmas period with Bagnalls planning and coordinating specialist scaffolding and professional picture hangers into the programme. The scaffolding was phased and meticulously planned in order to allow the picture hangers to both remove and replace the pictures. This had to coincide with the scaffolding erection and striking as Bagnalls could not remove any fixtures and fitting ourselves. It is a testament to the detailed planning, supervision and professionalism that such a complicated project was completed to an excellent standard 1 day ahead of schedule. Once again Bagnalls have demonstrated their ability to be flexible around a clients requirements and still be able to produce a high quality end product. The Company Surveyor notes that “This is the first time the main staircase at Armoury House has been decorated in over 20 years and the carefully detailed colour changes to the cornice have created a stunning effect.”